Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μετρολογία δίχως μέτρο από την κυβέρνηση

Νέα μέτρα ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για φέτος και το 2012 ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ, περικοπές 20% στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, μειώσεις 40% στο τμήμα των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τα 55 και περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.


Οι μειώσεις θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, από 1ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, σε εργασιακή εφεδρεία θα τεθούν μόνο για φέτος 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ επεκτείνεται και...

...στις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο.

Αποφασίστηκε επίσης, το τέλος των ακινήτων να καταβάλλεται έως το 2014, ενώ δεν θα εφαρμοστεί, φέτος, η εξίσωση των ειδικών φορών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Εκτός των μέτρων που ανακοινώθηκαν, στην κυβερνητική επιτροπή συζητήθηκαν και άλλα μέτρα που ήδη έχουν συζητηθεί με την τρόικα και αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την επιστροφή των επικεφαλής της ομάδας των ελεγκτών, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε:
α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.

β) Το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.

γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος. Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

στ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας.

Τα υπουργεία στη συνέχεια θα αναλάβουν την εξειδίκευση των μέτρων στο πεδίο επιρροής τους.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη αποτελούν το βασικό κορμό των παρεμβάσεων που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις «είναι στο σωστό δρόμο» κάτι που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της 6ης δόσης από τα συμβούλια Εurogroup και Εcofin στις 4 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: