Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Εκτιμήσεις για πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία

Κερδίζει έδαφος το εφιαλτικό σενάριο πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία, καθώς τις τελευταίες ώρες διατυπώνονται αλλεπάλληλες σχετικές εκτιμήσεις από αξιωματούχους κρατών, οργανισμούς και ειδικευμένους επιστήμονες.


Παράλληλα, με δραματικό τόνο στη φωνή του ο αυτοκράτορας Ακιχίτο υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης και θέλησε έστω και αυτή τη δύσκολη ώρα για το λαό του να επισημάνει πόσο σημαντικό είναι να επικρατήσει ηρεμία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να...

...βρεθούν κι άλλοι ζωντανοί και τα πράγματα να πάνε προς το καλύτερο.

Ως «πραγματική καταστροφή» χαρακτήρισε εκ νέου την Τετάρτη ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ την κατάσταση. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, είπε ότι «η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά δίκτυα, ο επίτροπος Έτινγκερ φέρεται να δήλωσε την Τρίτη ότι «γίνεται λόγος για Αποκάλυψη και νομίζω ότι η λέξη έχει επιλεγεί προσεκτικά. Ουσιαστικά τα πάντα είναι εκτός ελέγχου. Δεν μπορώ να αποκλείσω τα χειρότερα στις επόμενες ώρες ή ημέρες».

Ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει όταν εκκενωθεί ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα.

Την ίδια στιγμή, πάντως το Ρόιτερς αναφέρει ότι ο κ. Έτινγκερ δεν έχει κάποια ειδική ενημέρωση για την κατάσταση στην Ιαπωνία.

Παρόλαυτα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι οι ράβδοι πυρηνικών καυσίμων του Φουκουσίμα έχουν πάθει σοβαρές ζημιές, αυξάνοντας την πιθανότητα ολικής τήξης της καρδιάς του αντιδραστήρα.

Οι ιαπωνικές αρχές σκοπεύουν να ρίξουν νερό από ελικόπτερα στον αντιδραστήρα 3 και με αντλίες στον αντιδραστήρα 4.

Ορισμένοι πυρηνικοί επιστήμονες σημειώνουν ότι οι ιαπωνικές αρχές δεν είναι δυνατόν να περιορίσουν τον κίνδυνο χωρίς ικανό αριθμό προσωπικού στον πυρηνικό σταθμό.

Σύμφωνα με αναφορές, 70 εργαζόμενοι στον Φοκουσίμα έχουν δεχθεί υψηλές δόσεις ραδιενεργούς ακτινοβολίας.

«Το Φοκουσίμα είναι σαν το Τσερνομπίλ σε αργή κίνηση, η κατάσταση έχει ξεφύγει» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας ισπανός επιστήμονας.

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου υποστήριξε από την πλευρά της Ρωσίας ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας Σεργκέι Κιριγένκο. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι ενημερώνεται ελλιπώς από το Τόκιο για την κατάσταση.

ΙΑΕΑ: «Πολύ σοβαρή» η κατάσταση
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να μεταβεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία το ταχύτερο δυνατό για να αξιολογήσει την κατάσταση και χαρακτήρισε την κατάσταση στον πληγέντα πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα «πολύ σοβαρή».

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», σημείωσε ο Αμάνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι η βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχει επιβεβαιωθεί.

«Επιδεινούμενη η κατάσταση»
Ως επιδεινούμενη χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ιαπωνία στη Φουκουσίμα η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας εμφανίζουν αυξητικές τάσεις ακόμα και σε ακτίνα 70 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι γύρω από το εργοστάσιο τα επίπεδα ραδιενέργειας μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Ελληνική Επιτροπή συμβουλεύει, μεταξύ άλλων, τις ναυτιλιακές εταιρείες και τα πληρώματα των ελληνικών πλοίων που βρίσκονται κοντά στις πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, σχολαστικό ατομικό πλύσιμο, του καταστρώματος του καραβιού και χρήση φόρμας μιας χρήσης.

Επιπλέον ζητά να ακλουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών, να παραμένουν όσο το δυνατόν λιγότερο σε ανοιχτό χώρο και ναι πλένουν σχολαστικά όλα τα ρούχα και ολόκληρο το πλοίο όταν απομακρύνονται από αυτή την περιοχή.

Επιπλέον να επικοινωνούν με τις αρχές για ενδεχόμενη χρήση ιωδίου να ενημερώνουν τον επόμενο προορισμό στον οποίο θα φθάνουν με το πλοίο.

Νέα προσφορά βοήθειας από τον ΟΗΕ
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες από το σεισμό στη χώρα, αν η Ιαπωνία διατυπώσει σχετικό αίτημα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή.

Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στην αποτίμηση των καταστροφών έχει σταλεί στην Ιαπωνία ήδη από την επομένη του σεισμού.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Καν, ο Μπαν του εμπιστεύτηκε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πάρα πολύ όσον αφορά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και «χαιρέτισε τις προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για να περιοριστεί ο κίνδυνος για τον πληθυσμό».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τήρησε την Τετάρτη ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Στο μεταξύ, σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σε 8.606 των αγνοουμένων και σε 2.282 των τραυματιών από τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία.

Η Ιταλία απαγόρευσε την εισαγωγή προϊόντων τροφίμων από την Ιαπωνία, ενώ η Ρωσία έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα οι πολίτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: