Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

«Καμία εξαίρεση στην εφαρμογή του νόμου»

Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς εξαιρέσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι η σκέψεις του για εξαγορά του καπνίσματος στους χώρους που σερβίρεται αλκοόλ απορρίφθηκαν.


Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, πράγματι η πρόταση του λεγόμενου «καπνοσήμου» συζητήθηκε τη...

...Δευτέρα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ο νόμος όπως έχει καθώς οι εξαιρέσεις ενδεχομένως να δημιουργούσαν μεγαλύτερα προβλήματα.

Σχετικά με την είδηση που διέρρευσε τη Δευτέρα το βράδυ περί «αδειάσματος» του υπουργού υγείας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι πρόκειται για διαρροές που δεν ισχύουν τονίζοντας ότι η απόρριψη της πρότασης εξαγοράς του καπνίσματος ήταν απόφαση που ελήφθη από κοινού κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη διυπουργική.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του και ανακοίνωσε ότι στους ήδη υπάρχοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς (δημοτική αστυνομία, λιμενικό) θα προστεθούν 40 στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και 800 υπάλληλοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι να περάσουν αυτές οι ρυθμίσεις θα έχουν καθοριστεί και άλλοι δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμού που μπορούν να συμβάλλουν. Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να συσταθεί νέο Σώμα ή να διενεργεί ελέγχους και η Ελληνική Αστυνομία.

Επιπλέον, κάθε εβδομάδα θα δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τους ελέγχους και τις περιπτώσεις που οι έλεγχοι δεν γίνονται ή δεν είναι αποτελεσματικοί με ευθύνη των δημάρχων.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, ανέφερε ότι τα προβλήματα εφαρμογής του νόμου καταδεικνύει η ανακολουθία των στοιχείων: Στις 342.000 κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου για το κάπνισμα αντιστοιχούν μόνο 3.000 καταγεγραμμένες παραβάσεις και μόλις 370 πρόστιμα!

Επίσης, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Αντώνης Δημόπουλος, θα εντατικοποιηθούν οι ενημερωτικές καμπάνιες στα σχολεία, στο στρατό και στα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, ο κ. Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι την Τετάρτη θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας ζήτησε από τον Ανδρέα Λοβέρδο να μην αλλάξει το νόμο, να μην ανοίξει «παραθυράκια» και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, προβλέπει πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ στους καπνιστές και πρόστιμα, που φθάνουν έως και 5 χιλιάδες ευρώ για τους καταστηματάρχες.

Επίσης, δίνει διορία έως στις 31 Μαΐου του 2011 στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης άνω των 400 τετραγωνικών και των καζίνων να συμμορφωθούν με τις ρυθμίσεις.

Επίσης, με προσθήκη που έγινε στον συγκεκριμένο νόμο, θα καταγράφονται πρόστιμα, που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε όσους οδηγούν και καπνίζουν έχοντας παιδιά κάτω των 12 ετών στο ίδιο αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: