Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

«Σε κρίση το ευρώ και το 2011»

Από την Deutsche Welle

Ο Γερμανός οικονομολόγος Ντιρκ Σουμάχερ, εκ των στελεχών της επενδυτικής Τράπεζας Goldman Sachs, υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ότι η κρίση του ευρώ θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Για την Ελλάδα υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά θα χρειαστεί ακόμη πολύ χρόνο για να δει την οικονομία της να κινείται.Κάποιος θα πρέπει να δώσει ψυχρολουσία στις χρηματαγορές

Ο Ντιρκ Σουμάχερ ζωγραφίζει με μάλλον με σκοτεινά χρώματα τις προοπτικές του ευρώ για το 2011. Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει ότι η κρίση του κοινού νομίσματος θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα οι χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα να πρέπει να πληρώνουν ακριβά την αναχρηματοδότηση του χρέους τους.

Ωστόσο, υποστηρίζει, η πολιτική βούληση να γίνει το ευρώ μια επιτυχημένη υπόθεση συνεχίζει να είναι ισχυρή, η χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι διασφαλισμένη μέχρι το 2013 μέσω του μηχανισμού στήριξης και εν ανάγκη μπορεί να περάσουν το κατώφλι του μηχανισμού η Πορτογαλία και η Ισπανία. Γ

ια την Ισπανία ο Σουμάχερ υποστηρίζει ότι θα ήταν αδικαιολόγητη η υπαγωγή της στον μηχανισμό στήριξη, αφού η οικονομία της δεν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και οι εξαγωγές της είναι ανοδικές, αλλά με την νευρικότητα που παρατηρείται στις χρηματαγορές τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πάντως, τονίζει ο Σουμάχερ, κάποιος θα πρέπει να κάνει ψυχρολουσία στις χρηματαγορές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει σαφές ότι όποιος στοιχηματίζει εναντίον της, θα χάσει.

Η Ελλάδα σε καλό δρόμο

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Ντικρ Σουμάχερ για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρά τη δύσκολη διαδικασία προσαρμογής των οικονομιών τους. Η Ελλάδα, είπε, κινείται σε καλό δρόμο, αλλά θα χρειαστεί ακόμη χρόνο για την ανάπτυξη της οικονομίας της. Η Ιρλανδία χρειάζεται μεν 35 δις ευρώ για να σταθεροποιηθεί, αλλά πιστεύω ότι οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν πάρει τα μέτρα τους. Η Πορτογαλία καταγράφει περιέργως σταθερή ανάπτυξη, πρέπει να περιμένουν όμως να δούμε πόσο αυτό θα διαρκέσει, προσθέτει.

Ο Γερμανός οικονομολόγος τάσσεται ανοιχτά κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγων. Πρόκειται, λέει, για μαζική μεταφορά χρημάτων από μια χώρα σε άλλη χωρίς να συνδέεται με όρους, νομίζω ότι η χορήγηση δανείων ανάμεσα σε δύο χώρες είναι καλύτερη από τα ευρω-ομόλογα. Η μεταφορά ρευστού μέσω των ευρωομολόγων θα έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και στη Γερμανία ιδιαίτερα θα δημιουργούσε αντιευρωπαϊκά αισθήματα με την αιτιολογία ότι δωρίζονται χωρίς λόγο δισεκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: