Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Οι πειραματικές ηχογραφήσεις του Γκράχαμ Μπελ

Νέες τεχνολογίες επέτρεψαν την ακρόαση ηχογραφήσεων από τα πειράματα του διάσημου εφευρέτη, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, τη δεκαετία του 1880.


«Να ζει κανείς ή να μη ζει…» η φωνή ενός άνδρα ακούγεται από ένα ηχείο στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Ο ομιλητής απαγγέλλει ένα κομμάτι από τον «Άμλετ», με έναν πράσινο κέρινο δίσκο να «ζωντανεύει» τα...

...ηχεία του υπολογιστή.

Οι ηχογραφήσεις αυτές είχαν αποθηκευτεί στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα, και είχαν θεωρηθεί άχρηστες, καθώς η τεχνολογία δεν επέτρεπε την αναπαραγωγή τους- ωστόσο αυτό άλλαξε πρόσφατα όταν οι εφευρέτες αγωνίζονταν για να κατοχυρώσουν ευρεσιτεχνίες για τα πρώτα τηλέφωνα και τους φωνογράφους.

Περίπου διακόσιες πειραματικές εγγραφές από το εργαστήριο του Μπελ ήταν αποθηκευμένες στο Σμιθσόνιαν, όπου οι εφευρέτες της εποχής έστελναν στοιχεία για τις εφευρέσεις τους, ελπίζοντας να τις κατοχυρώσουν πρώτοι.

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου συνεργάστηκε με το Εθνικό Εργαστήριο Λώρενς Μπέρκλεϊ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια/ Μπέρκλεϊ, για να γίνει δυνατή η πρώτη ακρόαση αυτών των ηχογραφήσεων. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια και ένα εκατομμύριο δολάρια για να αναπτυχθεί η κατάλληλη τεχνολογία ώστε να γίνουν ψηφιακές σαρώσεις υψηλής ανάλυσης των δίσκων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: