Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Παράνομες αφίσες: κίνδυνος για την οδική ασφάλεια

Σοβαρό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια από τις αφίσες που έχουν τοποθετηθεί παράνομα σε κεντρικούς οδικούς άξονες αναφέρεται σε μελέτη εμπειρογνωμόνων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.


Από την ειδική υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών ενώ έχουν πιστοποιηθεί στοιχεία για 915 περιπτώσεις σε υπαίθρια παράνομη διαφήμιση έχουν ξηλωθεί μόνο...

...οι 207.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσες αφίσες βρίσκονται σε νησίδες ασφαλείας, σε ανισόπεδες διαβάσεις και σε ταράτσες κτιρίων είναι παράνομες.


Την περασμένη Πέμπτη, ο δήμος Αιγάλεω έστειλε στο αυτόφωρο 2 άτομα που έκαναν παράνομη αφισοκόλληση στη γέφυρα της Ιεράς Οδού με τον Κηφισό.

Από την Άνοιξη του 2010 το υπουργείο Υποδομών έχει δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο τμήμα για την αφαίρεση της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης. Υπαίθρια διαφήμιση εννοούμε αφίσες, αυτοκόλλητα, πανό, αεροπανό, αφίσες τύπου «σάντουιτς» που συναντάμε στις κολώνες και πολλά άλλα. Υπάρχουν στο ελληνικό δίκαιο 3 νόμοι που προσδιορίζουν ποια είναι η παράνομη υπαίθρια διαφήμιση.
Η διαδικτυακή σελίδα «χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες» (illegalsigns.gov.gr) δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής και με την άμεση επίβλεψη του Πρωθυπουργού και αποτελεί μέρος των δράσεων για την οδική ασφάλεια.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπαίθρια διαφήμιση δεν πρέπει να εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού και κυρίως να μην είναι σε διασταυρώσεις οδών που θα εγκυμονεί κίνδυνο για τους οδηγούς.
Δυστυχώς από αυτά τα παραθυράκια που έχει ο νόμος ακόμα και αυτή η ειδική υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών δεν έχει και τρομερά μεγάλα αποτελέσματα. Για παράδειγμα ενώ έχουν πιστοποιηθεί 915 παραβάσεις για παράνομη υπαίθρια διαφήμιση, η υπηρεσία έχει καταφέρει να ξηλώσει μόνο τις 207.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου μια διαφημιστική πινακίδα μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομη. Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν:
- Οι διαφημιστικές πινακίδες των οποίων η χωροθέτηση δεν έχει οριστεί από τον αρμόδιο για την αδειοδότηση φορέα (συνήθως είναι οι Δήμοι), μετά από αυτοψία ώστε οι θέσεις αυτές να είναι σύμφωνες με αυτά που προβλέπει η νομοθεσία.
- Όλες οι διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται σε ταράτσες ή καλύπτουν τις όψεις κτηρίων είναι παράνομες. Απαγορεύεται, επίσης η ανάρτηση πανό, αεροπανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων για οποιονδήποτε λόγο, σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους, καθώς και επί της ρυμοτομικής γραμμής, όταν υπάρχει πρασιά.
- Οι διαφημιστικές πινακίδες, στις οποίες δεν αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του διαφημιζόμενου και ο αριθμός της άδειας για την τοποθέτησή της.
- Οι διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται σε θέση που μπορεί να έχει οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στους οδηγούς ή να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την κυκλοφορία. Ιδίως απαγορεύεται η τοποθέτηση ή εγκατάσταση διαφημιστικών πινακίδων σε τέτοιες θέσεις, ώστε να παρεμποδίζεται η θέα των πινακίδων κατακόρυφης σήμανσης ή φωτεινών σηματοδοτών ή να δημιουργείται σύγχυση με πινακίδες σήμανσης ή με κυκλοφοριακή διαγράμμιση ή με άλλη συσκευή ρύθμισης της κυκλοφορίας ή να τις καταστήσει λιγότερο ορατές ή αποτελεσματικές ή να προκαλέσει χαμηλή ορατότητα στους χρήστες της οδού και γενικά να αποσπάσουν την προσοχή τους κατά τρόπο που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην οδική ασφάλεια γενικά.
- Όσες πινακίδες βρίσκονται στο οδόστρωμα δρόμων, σε νησίδες ασφαλείας, σε ανισόπεδες διαβάσεις, κ.ά.
-Οι διαφημίσεις που είναι τοποθετημένες σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας
- Οι διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στις ζώνες προστασίας γύρω από αυτούς, σε παραδοσιακούς οικισμούς, στον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και σε τόπους που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης σε μνημεία, στον περιβάλλοντα χώρο τους ή και στις ζώνες προστασίας τους και σε παραδοσιακά κτίρια.
Διαφημιστικές πινακίδες σε ταράτσες (είναι όλες παράνομες!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: