Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ο Λ. Οίκος εξετάζει να δώσει όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη

Το ενδεχόμενο να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι "εξετάζεται", στο πλαίσιο της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην κρίση, αλλά θα ήταν μια "πρόωρη" κίνηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.


"Όσον αφορά το ζήτημα του εξοπλισμού, της προμήθειας όπλων, είναι μια πιθανότητα...

η οποία εξετάζεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αποκαταστήσει επαφές με την αντιπολίτευση στη Λιβύη για να διασφαλίσει η κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει θα είναι δημοκρατική, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι "πιστεύει αυτό που πιστεύουμε ότι θέλει ο λαός της Λιβύης", πρόσθεσε ο Κάρνι.

"Θα ήταν πρόωρο να στείλουμε όπλα σε μια ταχυδρομική θυρίδα στην ανατολική Λιβύη", είπε. Πρέπει να μην βιαστούμε όσον αφορά τις επιλογές που επιδιώκουμε".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι δήλωσε ότι προς το παρόν "δεν είναι νόμιμη" επιλογή το να σταλούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη, καθώς αφορά και εκείνους το εμπάργκο όπλων που επέβαλε την 27η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Εξ όσων αντιλαμβάνομαι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όχι στην κυβέρνηση της Λιβύης. Στη Λιβύη", είπε.

Εν τω μεταξύ το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera μετέδωσε ότι οι εξεγερμένοι απέρριψαν την προσφορά του Μουάμαρ Καντάφι να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη βουλή της χώρας προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση για τους όρους που θέτει προκειμένου να παραιτηθεί.

Το αλ Τζαζίρα ανέφερε ότι πηγές στο προσωρινό συμβούλιο των αντικαθεστωτικών είπαν στον ανταποκριτή του στη Βεγγάζη πως η προσφορά απορρίφθηκε διότι θα ισοδυναμούσε με μια "έντιμη" έξοδο για τον Καντάφι και θα "προσέβαλε" τα θύματά του.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ο Καντάφι ήθελε εγγυήσεις για την προσωπική ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του και την δέσμευση ότι δε θα δικαστούν. Σύμφωνα με το αλ Τζαζίρα, έστειλε τον πρώην πρωθυπουργό Τζαντάλα Αζούζ Τάλχι να συναντηθεί με τους εξεγερμένους και να προτείνει να υπάρξει μια συνέλευση στο γενικό λαϊκό κογκρέσο--τη βουλή της χώρας--προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής.

Η προσφορά προέβλεπε την παράδοση της εξουσίας από τον Καντάφι σε μια επιτροπή που θα σχηματιζόταν από το γενικό λαϊκό κογκρέσο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: