Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Νέος συναγερμός στον Ασπρόπυργο για εξασθενές

Εξασθενές χρώμιο σε μεγάλες συγκεντρώσεις εντοπίστηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου μετά από δειγματοληψίες της Aντι-Περιφερειας Δυτικής Αττικής.


Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κινητοποιήθηκαν άμεσα και επανέλαβαν τις δειγματοληψίες στο σημείο, ενώ ταυτόχρονα έκαναν...

...αυτοψία σε παρακείμενες δραστηριότητες, προκειμένου να διαπιστωθεί από που προέρχονται τα απόβλητα που καταλήγουν στον αγωγό.

Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ διέθεσε ειδικό όχημα εφοδιασμένο με κάμερα η οποία εισέρχεται στον αγωγό και φωτογραφίζει όλες τις συνδέσεις, ενώ πραγματοποίησε τρεις αυτοψίες σε τρεις αγωγούς που καταλήγουν στον εν λόγω αγωγό, χωρίς όμως να μπορέσει να εντοπίσει τον προβληματικό αγωγό που διοχετεύει τα απόβλητα με το εξασθενές χρώμιο στον οχετό.

Συνολικά έγιναν 11 δειγματοληψίες και ελήφθησαν 25 δείγματα υγρών και λάσπης τόσο στο επίμαχο σημείο, όσο και σε παρακείμενες τοποθεσίες και σε εταιρίες. Όλα τα δείγματα διαβιβάστηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στο Γενικό Χημείο Λειβαδιάς.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου ελέγχου διαπιστώθηκε ύπαρξη υπόγειου φρεατίου που δεν ήταν προσβάσιμο πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρίας, η οποία δε δέχθηκε να ελεγχθεί.

Επισημαίνεται ακόμα πως μετά από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις εταιρίας στον Ασπρόπυργο, διαπιστώθηκε πως το νερό του πηγαδιού που χρησιμοποιούν περιέχει εξασθενές χρώμιο σε ποσοστά που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια και αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον (συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 450μg/lt, τιμή που υπερβαίνει το όριο των 50μg/lt).

Παράλληλα, δύο δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν και σε γαλβανιστήριο εταιρίας, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το συγκεκριμένο πηγάδι. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν την ύπαρξη ολικού χρωμίου σε συγκεντρώσεις της τάξης των 9-10mg/Kg και συγκέντρωση Νικελίου ίση με 78,2mg/Kg. Με βάση αυτά τα δεδομένα η Περιφέρειας Αττικής προχώρησε στην έγγραφη εντολή άμεσης διακοπής χρήσης της εν λόγω γεώτρησης, προς την εταιρία ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου στην εταιρία που λειτουργεί το γαλβανιστήριο.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το καθεστώς αδειοδότηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων. Οι δειγματοληψίες και οι αυτοψίες στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται ενώ έχει επιβληθεί άμεση παύση χρήσης νερού μέχρι να εκτιμηθεί το μέγεθος και η έκταση του προβλήματος.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και την Υπουργό ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη ζητώντας συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: