Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Χειροπέδες στους “νονούς” που εξουσίαζαν τη νυχτερινή Αθήνα

Παρουσιάστηκαν την Τετάρτη (30/3) από την Αστυνομία οι 4 ομάδες που θέριζαν τη νυχτερινή Αθήνα και όχι μόνο, με εκβιασμούς καταστηματαρχών, εμπρησμούς καταστημάτων, ανθρωποκτονίες, εμπορία ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, πρόκειται για 217 συνολικά άτομα, εκ των οποίων οι 70 ήταν τα βασικά μέλη των τεσσάρων οργανώσεων, οι οποίοι πωλούσαν προστασία σε 268 καταστήματα στην Αθήνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 22 άτομα και άλλοι κρατούνται στις φυλακές.



Στις οργανώσεις εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί οι οποίοι, κατά περίπτωση, παρείχαν πληροφορίες ή συνεργούσαν με μέλη των...

...εγκληματικών οργανώσεων στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων.

Η δράση των 70 βασικών μελών εντοπίζεται στην Αττική, την Κόρινθο, το Λουτράκι, τη Χαλκίδα και το Αγρίνιο, ενώ αναλυτικά οι πράξεις τους είναι:

Εκρήξεις και εμπρησμούς καταστημάτων, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών, προμήθεια, κατοχή και διάθεση εκρηκτικών υλών, ληστείες, απάτες κατ’ εξακολούθηση, εκβιαστικές εισπράξεις από οφειλέτες, παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, πλαστογραφίες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα υπόλοιπα άτομα κατηγορούνται για κατά περίπτωση αξιόποινες πράξεις, όπως, εκβίαση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, μαστροπεία, σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, παράβαση καθήκοντος κ.λ.π., τις οποίες διέπραξαν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με συνεργούς κάποιον από τα αρχηγικά ή άλλα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων ή και μεμονωμένα, καθότι από την αστυνομική έρευνα δεν προέκυψε ενεργός ρόλος και συμμετοχή τους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων.

Οι 22 συλλήψεις και τα ευρήματα

Βάσει ενταλμάτων συνελήφθησαν είκοσι δύο άτομα, ενώ δυο επιπλέον άτομα, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, για απείθεια και παροχή ψευδών στοιχείων.

Σε έρευνες που ενεργήθηκαν στην περιοχή της Αττικής αλλά και επαρχιακών πόλεων βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:

Επτά πιστόλια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.

Εννέα γεμιστήρες.

Τετρακόσια πενήντα φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.

Το χρηματικό ποσό των 81.000 ευρώ.

Μικρές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης κατασχέθηκαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, στιλέτα, ηλεκτρικοί εκκενωτές, συστήματα παρακολούθησης (κοριοί), αστυνομικοί ράβδοι, φωτοβολίδες, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, βιβλιάρια τραπεζών με μεγάλα χρηματικά ποσά καταθέσεων, μεγάλων αριθμός επιταγών, συναλλαγματικών, αποδείξεων κερδών του ΟΠΑΠ, χαρτοφυλακίων μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, έγγραφες σημειώσεις με εισπράξεις από καταστήματα κλπ.

Αναλυτικά οι νονοί και οι ομάδες τους

Σύμφωνα μετ την ΕΛΑΣ, δύο από τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις είχαν αντιπαλότητα μεταξύ τους και «ανταγωνισμός» επικράτησης της μίας σε βάρος της άλλης.

Παράλληλα ταυτοποιήθηκαν και εξιχνιάστηκαν προπαρασκευαστικές πράξεις και εγκληματικές ενέργειες τους (συμβόλαια “δολοφονίας” σε βάρος αρχηγικών μελών αντίπαλων ομάδων, εκρήξεις σε νυχτερινά καταστήματα, επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος προσώπων κ.λπ.), που αποσκοπούσαν είτε στην φυσική εξόντωση προσώπων, είτε στην πρόκληση υλικών ζημιών σε καταστήματα στα οποία παρείχε «προστασία» η αντίπαλη ομάδα.

Για κάθε εγκληματική οργάνωση, αφού διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της, οι τρόποι - μέθοδοι δράσης τους, εξιχνιάσθηκαν και οι αξιόποινες πράξεις που διέπραξαν.

Συγκεκριμένα :

Α. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από είκοσι βασικά μέλη, εκ των οποίων τα τρία αρχηγικά μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης, με τις εντολές των οποίων τα υπόλοιπα μέλη προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

Παρείχαν «προστασία» σε 48 καταστήματα – επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής (Αθήνας, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Πετρούπολης κ.λπ.), καθώς και στις ευρύτερες περιοχές των επαρχιακών πόλεων Λουτρακίου, Κορίνθου και Αγρινίου, εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 800 έως 3000 ευρώ το μήνα.

Προκάλεσαν πέντε εκρήξεις σε καταστήματα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Συγκεκριμένα:

Στις 27 Απριλίου 2010 τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο κέντρο διασκέδασης Focus

Στις 18 Αυγούστου 2010 τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο Terra Petra

Στις 31 Οκτώβρη τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο Polis Studio

Στις 2 Δεκέβρη 2010, άλλος ένας εκρηκτικός μηχανισμός στο κέντρο διασκέδασης ΘΕΑ

Και τέλος στις 31 Δεκέμβρη 2010, τοποθέτησαν εκρητικό μηχανισμό στο Fever.

Και στις πέντε περιπτώσεις σημειώθηκαν εκρήξεις με πολύ σοβαρές υλικές ζημιές.

Παράλληλα, ενεργούσαν προπαρασκευαστικές πράξεις συλλογής πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και εντοπισμού τριών αρχηγικών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης (καθώς και 4ου ατόμου έγκλειστου σε κατάστημα κράτησης, κατά τη διάρκεια των αδειών του).

Ανέθεσαν σε «εκτελεστή» αφού κατέβαλαν σε αυτόν το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ για την δολοφονία δυο αρχηγικών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης.

Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.

Προμηθεύονταν και κατείχαν εκρηκτικές ύλες, όπλα και πυρομαχικά, τα οποία μετέφεραν από την Κρήτη μέλη της ομάδας τους.

Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και συμμετείχαν στην παράνομη διακίνηση ατόμων, με σκοπό την πορνεία.

Την 13-12-2010, συνελήφθησαν, από την Δίωξη Εκβιαστών Αττικής, δυο βασικά μέλη της ομάδας αυτής διότι, σε αστυνομικό έλεγχο από περιπολικό του Α.Τ. Νίκαιας, βρέθηκε στην κατοχή τους ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.

Τέλος, σε ότι αφορά την ομάδα αυτή, εξιχνιάστηκε και η υπόθεση επικίνδυνων σωματικών βλαβών την οποία είχαν διαπράξει την 8-9-2010 εννέα άτομα, σε βάρος ιδιοκτήτη έκθεσης αυτοκινήτων στην περιοχή της Πετρούπολης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εννέα (9) δράστες συνεργάζονταν περιστασιακά με μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις.

Β. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από 29 βασικά μέλη, εκ των οποίων τα 3 ήταν αρχηγικά μέλη. Με εντολές τους τα υπόλοιπα μέλη προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.

Παρείχαν «προστασία» σε 130 καταστήματα - επιχειρήσεις ( νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, στριπτιτζάδικα, καφετέριες, κρεπερί, χαρτοπαιχτικές λέσχες, internet cafe κ.α.) σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής ( Λαύριο, Μεσόγεια, Γλυφάδα, Παραλιακή οδό, Πειραιά, Κορυδαλλό, Περιστέρι, Νίκαια, Κέντρο Αθηνών, Βόρεια προάστια, Αρτέμιδα κ.λπ.) εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από 1000 έως και 3000 ευρώ το μήνα.

Ενεργούσαν προπαρασκευαστικές πράξεις συλλογής πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και εντοπισμού τριών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης και προμηθεύτηκαν εξειδικευμένο στρατιωτικό οπλισμό (όπλο ελεύθερου σκοπευτή SVD), για να προβούν στη δολοφονία τους.

Προμηθεύονταν όπλα, πυρομαχικά και εξειδικευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους. Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.

Επιχείρησαν να διαπράξουν απάτη σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία με υπαλλήλους της, ανταλλάσοντας πλαστά χαρτονομίσματα χρηματικού ποσού 1.500.000 ευρώ με γνήσια, αφού προηγουμένως είχαν προβεί σε δοκιμαστικές ενέργειες εισαγωγής πλαστών χαρτονομισμάτων εντός της τράπεζας από τα μηχανήματα ελέγχου.

Η προσπάθειά τους δεν ολοκληρώθηκε καθώς, την 22-07-2010, συνελήφθη μέλος της εγκληματικής οργάνωσης τους για κατοχή πλαστών χαρτονομισμάτων.

Αρχηγικό μέλος αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που ήδη έχει συλληφθεί με ένταλμα, οργάνωσε την ληστεία που διαπράχθηκε την 26- 08-2010 στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο, από όπου αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Γ. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από 11 βασικά μέλη και προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.

Παρείχαν «προστασία» σε 41 καταστήματα - επιχειρήσεις ( νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, στριπτιτζάδικα, καφετέριες, κρεπερί, χαρτοπαιχτικές λέσχες, internet cafe , λαϊκές αγορές κ.α.) σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής (Περιστερίου - Μπουρνάζι, Γλυφάδας κ.λπ.) εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από πεντακόσια έως και χίλια ευρώ το μήνα.

Διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών μέσω των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία «εργάζονταν» στις εισόδους των καταστημάτων, που παρείχαν «προστασία».

Εξανάγκαζαν, με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, ιδιοκτήτες καταστημάτων να τοποθετήσουν παράνομα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια, αποκομίζοντας ποσοστό κέρδους από την εκμετάλλευσή τους.

Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.

Ενεργούσαν πλαστογραφίες και απάτες σε βάρος Τραπεζών, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.

Δ. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από 9 βασικά μέλη και προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.

Παρείχαν προστασία σε 14 καταστήματα – επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, κρεπερί, κυλικεία Πανεπιστημίου κ.α.) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Αγρινίου, εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από πεντακόσια έως και δυο χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.

Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.

Προέβαιναν σε τοκογλυφίες και όταν οι οφειλέτες δεν κατέβαλαν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, προκαλούσαν σε αυτούς σωματικές βλάβες και προέβαιναν σε απειλές σε βάρος της ζωής τόσο των ιδίων, όσο και των οικογενειών τους.

Μέσα από την αστυνομική έρευνα, εξιχνιάσθηκε και η ένοπλη συμπλοκή η οποία είχε γίνει την 24-06-2010 στην Πλατεία Αγ. Ιωάννη Ριγανά Αγρινίου, μεταξύ των αρχηγικών μελών αυτής της εγκληματικής οργάνωσης με μέλη αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης, προέκυψαν βάσιμα στοιχεία για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μέλους της αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε διαπραχθεί την ίδια ημέρα (24-6-2010) στην πόλη του Αγρινίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: