Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Ώρες αγωνίας στην Ιαπωνία

Στιγμές πρωτοφανούς τραγωδίας ζει μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι, η Ιαπωνία. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να φθάσει τους 10.000 σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο που επικαλείται στοιχεία της αστυνομίας.
Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 1000 νεκρούς μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν αρκετές χιλιάδες αγνοούμενοι.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ πολλές περιοχές...

...κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας παραμένουν απομονωμένες και χωρίς πρόσβαση.

Παρόλα αυτά οι διασώστες έχουν καταφέρει να διασώσουν 3.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής, ενώ η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων.

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα είναι καρφωμένα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα, καθώς οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να σημειωθούν μετασεισμοί μεγέθους έως και 7 βαθμών. Οι ειδικοί φοβούνται ότι ένας ακόμη δυνατός σεισμός μπορεί να προκαλέσει και άλλες ζημιές τους αντιδραστήρες των πυρηνικών εργοστασίων Φουκουσίμα 1 και 2.

"Υπάρχει κίνδυνος 70% να σημειωθεί μετασεισμός μεγάθους 7 βαθμών ή και περισσότερων" τις επόμενες τρεις ημέρες, ως στις το πρωί της 16ης Μαρτίου, δήλωσε ο Τακάσι Γιοκότα, διευθυντής σεισμικής πρόβλεψης της υπηρεσίας, όπως μετέδωσαν τα εγχώρια μέσα. Στη συνέχεια οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά και θα πέσουν στο 50% από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, η TEPCO προετοιμάζεται να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι, καθώς έχει υποστεί ζημιές το σύστημα ψύξης. Η TEPCO, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, γεμίζει ήδη με θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου Φουκουσίμα 1 με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται μέσα στη μονάδα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας, καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

"Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tohoku κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού (το πιο χαμηλό επίπεδο) το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία με έδρα τη Βιέννη. Οι τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα "είναι υπό έλεγχο", σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, προσθέτει η ΙΑΕΑ.

Στη συνέχεια, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και ότι η αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας οφείλεται σε διαρροή ραδιενέργειας από ένα άλλο εργοστάσιο σε γειτονική περιοχή.

"Οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν την κρίση"

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 είναι κρίσιμη, ωστόσο επεσήμανε ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

"Έχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά", δήλωσε ο Καν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. "Αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ζημιάς", υπογράμμισε ο Καν.

Εξάλλου ο ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι, την οποία χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Παράλληλα ο Καν προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η Ιαπωνία ζήτησε από τη Ρωσία να της παράσχει περισσότερο φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα δοθεί στην Ιαπωνία κάθε απαραίτητη βοήθεια.

Συσκότιση στην ενημέρωση

«Οι ιαπωνικές αρχές δεν ήταν απόλυτα ειλικρινείς, ούτε με τη διεθνή κοινότητα, ούτε με τους πολίτες της Ιαπωνίας» σχετικά με την κατάσταση στο Φουκοσίμα, τόνισε στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Κυριακή με Δράση ο Νίκος Κατσαρός Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά σε 5-10 χρόνια. Πάντως, υπογράμμισε ότι η περίπτωση του Φουκοσίμα είναι πολύ διαφορετική από το Τσερνόμπιλ, γιατί έχει εντελώς διαφορετικού τύπου αντιδραστήρα.

Σοβαρό έλλειμμα διαφάνειας και συσκότιση στην ενημέρωση εκ μέρους των ιαπωνικών αρχών καταγγέλλει μέσω του ΣΚΑΪ 100, 3 ο Γιαν Βερονίκ Υπεύθυνος Πυρηνικών στο Διεθνές Γραφείο της Greenpeace.

Σημαντικές οι οικονομικές επιπτώσεις

Η καταστροφική σεισμική δόνηση στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας θα έχει «σημαντικές» επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Ο σεισμός, μεγέθους 8,9 Ρίχτερ και το συνεπακόλουθο τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου.

Μεγάλο τμήμα της παράκτιας οικονομικής δραστηριότητας έχει ουσιαστικά νεκρωθεί και οι υποδομές έχουν καταστραφεί από τα ύψους 10μ. κύματα που έπληξαν την μητρόπολη του βορρά Σεντάι.

Αλλά και η περιοχή του Κάντο, λίγο νοτιώτερα, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα Τόκιο και η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό, όπως επίσης και η Ιιτσιχάρα, ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου τα διυλιστήρια της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil καταστράφηκαν εν μέρει από πυρκαγιές.

Πάντως στη στρατηγική από οικονομικής πλευράς ζώνη, η πλειονότητα των υποδομών και των κτηρίων άνθεξαν την δοκιμασία του σεισμού.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως από το Σάββατο έχει εκταμιεύσει συνολικά 55 δισ. γιεν σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, που έχουν πληγεί, για να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσης πως τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν κανονικά τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα.

Η Γαλλία συμβούλευσε τους πολίτες της να απομακρυνθούν από την περιοχή του Τόκιο επικαλούμενη τον κίνδυνο νέων σεισμών και την αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση των πυρηνικών εργοστασίων της Ιαπωνίας που έχουν υποστεί ζημιές.

Νωρίτερα και οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει ανάλογη προειδοποίηση αποφυγής των ταξιδιών προς την Ιαπωνία για τους πολίτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: