Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Καντάφι: Θα χυθεί πολύ αίμα

Με αιματηρό πόλεμο απείλησε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.


Μιλώντας σε υποστηρικτές του, ο Καντάφι δήλωσε έτοιμος να συζητήσει συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη χρήση βίας.

Ταυτόχρονα κάλεσε τον...

...ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα στη χώρα και υποστήριξε ότι πρόκειται για συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί και δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει.

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι επέμεινε ότι ο πατέρας του διατηρεί τον έλεγχο της χώρας.

Εντωμεταξύ, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της καθημερινής Πέτρος Παπακωνσταντίνου, καθεστωτικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν πόλεις που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Σχεδόν σε ολόκληρη τη Λιβύη αρχηγοί φυλών, αξιωματούχοι και στρατιωτικοί που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, οργανώνονται και κινούνται προς περιοχές που δέχονται την επίθεση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων.

Πάντως, από τα ανατολικά γίνονται κανονικά οι εξαγωγές πετρελαίου

Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» δήλωσε από την πλευρά του την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να φύγει» ο Λίβυος ηγέτης.

Παράλληλα ο Μπαρόζο δήλωσε ότι η ΕΕ έχει υπερδιπλασιάσει από 3 σε 10 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική της βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες από τη Λιβύη και ότι θα αποστείλει την Επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην περιοχή αργότερα σήμερα.

Την ίδια ώρα, δύο επιθετικά πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού εισήλθαν στη διώρυγα του Σουέζ μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι επρόκειτο να μετακινήσουν πλοία και αεροσκάφη εγγύτερα στη Λιβύη.

Εκτιμάται ότι η μετακίνηση αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών εκτιμάται ότι αποτελεί κυρίως συμβολική επίδειξη ισχύος, καθώς ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι νατοϊκοί της σύμμαχοι δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι για άμεση στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, όπου ο Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο σε μεγάλες περιοχές.

Την έναρξη βρετανικής επιχείρησης για την ασφαλή αερομεταφορά προσφύγων από τα σύνορα Λιβύης - Τυνησίας στην Αίγυπτο ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων. ΄

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι με βάση διαβεβαιώσεις που έδωσε η Βρετανική Κυβέρνηση, επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόθεση χρησιμοποίησης της Αεροπορικής Βάσης Ακρωτηρίου για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη

Ο νεοδιορισθείς Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ τόνισε ότι μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να έχει την ξεκάθαρη έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι η Λιβύη οδεύει προς έναν εμφύλιο πόλεμο, ενώ ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Θέματα Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα τόνισε ότι «το καθεστώς (σ.σ: του Καντάφι) θα φύγει, επομένως δεν υπάρχει λόγος να διαιωνίζεται αυτή η βία».

Σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη αναμένεται περαιτέρω καταδίκη της βίαιης καταστολής της εξέγερσης από τον Καντάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: