Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Δε θα χρησιμοποιήσει βία ο στρατός

Ξεκινά ο επαναπατρισμός των Ελλήνων

Νόμιμα θεωρεί τα αιτήματα των διαδηλωτών ο στρατός της Αιγύπτου θεωρεί και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Μένα επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση.


Νωρίτερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στη χώρα, απέρριψε...

...τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και κάλεσε τους υποστηρικτές της να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις έως ότου ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Τη Δευτέρα το πρωί ορκίστηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των διαδηλωτών, με πιο σημαντική αλλαγή την αντικατάσταση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταχρίρ, αξιώνοντας την παραίτηση Μουμπάρακ.

Κινήματα της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση, την Τρίτη, ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στο κέντρο του Καΐρου, καλώντας παράλληλα σε γενική απεργία.

Η Αίγυπτος μετακίνησε περίπου 800 στρατιωτικούς στη χερσόνησο του Σινά, με τη συγκατάθεση του Ισραήλ για να ενισχύσει την ασφάλεια, καθώς οι διαμαρτυρίες με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την χώρα.

Εξάλλου, στην πρώτη του τοποθέτηση μετά το ξέσπασμα των ταραχών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε για τους κινδύνους της ανόδου στην εξουσία ενός ισλαμικού καθεστώτος τύπου Ιράν.

Την ίδια ώρα, επισπεύδεται η απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην χώρα.

Στις εκκλήσεις των Ελλήνων της Αιγύπτου που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους απαντά η ελληνική κυβέρνηση, αποστέλλοντας τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα τρία αεροπλάνα της ΠΑ αναμένεται να αναχωρήσουν την Τρίτη στις 9 το πρωί από Ελευσίνα. Όπως έγινε γνωστό, οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν να επαναπατριστούν ανέρχονται στους 200.

Συνεχείς επαφές με τις ελληνικές κοινότητες

«Η Πρεσβεία και τα Προξενεία είναι σε συνεχή επαφή με τις κοινότητές μας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, όλοι είναι καλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Στην Αίγυπτο υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότεροι από 2.500 Έλληνες.

Σύμφωνα με τον κ. Δελαβέκουρα η κοινότητα του Καΐρου, που είναι η πολυπληθέστερη, έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ότι δεν έχει εκδηλωθεί επιθυμία για επαναπατρισμό μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά όπως τόνισε, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν μία ομάδα Ελλήνων οι οποίοι βρίσκονταν στο αεροδρόμιο στο Κάιρο, στους οποίους θα μεταφέρουμε εφόδια και εξετάζουμε τρόπους να εξασφαλίσουμε την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Στην Αλεξάνδρεια, συνέχισε, έχουμε Έλληνες οι οποίοι έχουν ζητήσει να επαναπατριστούν και γι αυτό το λόγο ενεργοποιήσαμε το σχεδιασμό επαναπατρισμού που υπήρχε, υπογραμμίζοντας, ότι «η οδηγία που δίνεται σε όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στην Αίγυπτο είναι να παραμένουν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας». Αναφερόμενος στον αριθμό των ατόμων που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να επαναπατριστούν, είπε ότι είναι γύρω στα 150.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι μεταξύ των Ελλήνων που έχουν ζητήσει τον επαναπατρισμό τους, στην Αλεξάνδρεια, υπάρχουν και εκπαιδευτικοί.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν Έλληνες ταξιδιώτες με γκρουπ αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, απάντησε ότι «είμαστε σε επαφή με τουριστικούς φορείς και εδώ στην Ελλάδα και δεν έχουμε κάποια αναφορά για πρόβλημα άλλων Ελλήνων».

M. Ξενογιαννακοπούλου: Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στην Αίγυπτο

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή της για τα συμπεράσματα που υιοθέτησε τη Δευτέρα το Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο, εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στις εργασίες της Συνόδου.

Σε δηλώσεις της μετά το Συμβούλιο, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πρόκειται για θετικά και ισόρροπα συμπεράσματα, με τα οποία στέλνεται ένα σαφές μήνυμα ότι στόχος είναι μια ομαλή συντεταγμένη μετάβαση σε μια σταθερή πλουραλιστική και δημοκρατική Αίγυπτο. Μια διαδικασία, που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι τον πρώτο λόγο για τις εξελίξεις έχει ο αιγυπτιακός λαός.

Η κα. Ξενογιαννακοπούλου αφού τόνισε ότι ο ελληνικός λαός συνδέεται με μακρά παράδοση φιλίας με τον αιγυπτιακό λαό σημείωσε πως η κατάσταση στη χώρα παραμένει εξαιρετικά ρευστή.

Η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί συγκεκριμένους τρόπους ανταπόκρισης σε πιθανές καταστάσεις μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων και διευθετήσεις που θα συνεπάγονται καλύτερη κατανομή βαρών, καθώς όπως υποστηρίχτηκε από ελληνικής πλευράς, δεν είναι δυνατόν να επωμιστούν μόνες το βάρος υποχρέωσης παροχής ασύλου οι χώρες πρώτης εισόδου όπως είναι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα. Η Ελλάδα ως γειτονική χώρα και με ζωτικά συμφέροντα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής, θα είναι πλάι στην Αίγυπτο σε κάθε βήμα στην προσπάθειά της, αναλαμβάνοντας κάθε δυνατή πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού», είπε χαρακτηριστικά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: