Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Γνώριζαν ότι επίκειται επίθεση

Τριάντα πέντε νεκροί και περισσότεροι από 130 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ντομοντέντοβο, στη Μόσχα, στην αίθουσα αφίξεων. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας, ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς 46 άτομα δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.


Σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, στα θύματα περιλαμβάνονται 3 ξένοι, μεταξύ των οποίων ένας Βρετανός υπήκοος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, στον...

...κατάλογο των τραυματιών περιλαμβάνονται τουλάχιστον ένα άτομο από τη Γαλλία (δεν διευκρινίζεται αν είναι άνδρας ή γυναίκα) και ένας Ιταλός. Επίσης, η πρεσβεία της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι η ηθοποιός Σουζάνα Φιάλοβα τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μόσχας.

Οι ρωσικές αρχές πιστεύουν ότι έχουν βρει το κεφάλι του βομβιστή αυτοκτονίας ο οποίος προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη. Αστυνομική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι στο χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρέθηκε το κεφάλι ενός άνδρα "αραβικής εμφάνισης", ηλικίας 30-35 ετών. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη. Νωρίτερα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι οι αρχές πιστεύουν ότι ο βομβιστής προερχόταν από την περιοχή του βόρειου Καυκάσου.

Γνώριζαν

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στα ρωσικά πρακτορεία ότι οι ρωσικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι επίκειτο μια επίθεση αλλά άφησαν να τους ξεφύγουν τρεις ύποπτοι. "Η μυστική υπηρεσία είχε μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να διαπραχθεί μια επίθεση σε ένα από τα αεροδρόμια της Μόσχας", είπε μία από τις πηγές αυτές στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. "Οι ερευνητές αναζητούσαν τρεις υπόπτους αλλά αυτοί κατάφεραν να μπουν στο χώρο του αεροδρομίου, να δουν την έκρηξη που προκάλεσε ο συνεργός τους και να φύγουν", πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο, μετά το θάνατο, προφανώς από ατύχημα, μιας γυναίκας που κατασκεύαζε μια βόμβα για να πραγματοποιήσει επίθεση, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ίχνη τριών ατόμων που φέρονται ότι οργάνωναν επιθέσεις και κατάγονταν από την Τσετσενία. "Εκδόθηκαν αμέσως εντάλματα σύλληψης", δήλωσε μια πηγή στο πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή οι ύποπτοι "προετοίμαζαν" μια άλλη γυναίκα για καμικάζι και την οδήγησαν σήμερα στο αεροδρόμιο.
.
Καταδίκη

Οι αρχές σε ολόκληρη τη Ρωσία βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, ενώ ο πρόεδρος Μεντβέντεφ έδωσε εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην πρωτεύουσα και ιδιαίτερα στα αεροδρόμια και στο μετρό. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές αναζητούν τρία άτομα που φέρονται να συνδέονται με την επίθεση.

Άμεση υπήρξε και η διεθνής καταδίκη της επίθεσης. Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο δια στόματος του εκπροσώπου του για μια "εξοργιστική τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος των Ρώσων πολιτών" και υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη που ενδέχεται να χρειαστεί η Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, ενώ σε μήνυμα αλληλεγγύης προς τη ρωσική κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την τρομοκρατία "κοινή απειλή".

Τα συλλυπητήριά του εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης εξέφρασε στους συγγενείς των θυμάτων ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ενώ Γαλλία και Γερμανία χαρακτήρισαν την επίθεση "βάρβαρη" ενέργεια.

Πάντως, η φαινομενική ευχέρεια με την οποία έδρασαν οι δράστες αναζωπυρώνει -σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς- τις ανησυχίες για έλλειμμα ασφάλειας ενόψει των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014 και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 που φιλοξενεί η Ρωσία.

Οι μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων ετών

- 13 Σεπτεμβρίου 1999: 118 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση σε κτήριο στη νοτιοανατολική Μόσχα. Άλλες πέντε επιθέσεις στο διάστημα 31 Αυγούστου-16 Σεπτεμβρίου στοίχισαν τη ζωή σε 293 άτομα.

- 23/26 Οκτωβρίου 2002: Τσετσένοι κομάντος με βαρύ οπλισμό και με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών παίρνουν ομήρους 800 θεατές και ηθοποιούς μέσα στο θέατρο Ντουμπρόφκα της Μόσχας. Από την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων χάνουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι, οι περισσότεροι λόγω ασφυξίας από τα αέρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωση των ομήρων.

- 5 Ιουλίου 2003: Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Μόσχα, σε μια ροκ συναυλία, με δράστες δύο γυναίκες. Χάνουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και άλλοι 50 τραυματίζονται.

- 5 Δεκεμβρίου 2003: Σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον τρένου στη νοτιοδυτική Ρωσία σκοτώνονται 46 άνθρωποι. Την ευθύνη ανέλαβε ο Τσετσένος αυτονομιστής ηγέτης Σαμίλ Μπασάγιεφ.

- 6 Φεβρουαρίου 2004: Επίθεση με εκρηκτικά στο μετρό της Μόσχας, την ευθύνη για την οποία αναλαμβάνει μια άγνωστη έως τότε τσετσενικη οργάνωση, η "Γκαζοτάν Μουρντάς". 41 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

- 24 Αυγούστου 2004: Δύο γυναίκες καμικάζι, ζωσμένες με εκρηκτικά, επιβιβάζονται σε δύο αεροσκάφη και τα ανατινάζουν εν πτήσει στα νότια της Μόσχας και στη νοτιοδυτική Ρωσία. Συνολικά σκοτώνονται 90 άνθρωποι.

- 1/3 Σεπτεμβρίου 2004: Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι κρατούνται όμηροι σε ένα σχολείο του Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, από Τσετσένους αντάρτες. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων για την απελευθέρωση των ομήρων σκοτώνονται περισσότερα από 330 άτομα.

- 27 Νοεμβρίου 2009: Από επίθεση εκτροχιάζεται το τρένο Νέφσκι Εξπρές που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μόσχα-Αγία Πετρούπολη και σκοτώνονται 28 επιβάτες.

- 29 Μαρτίου 2010: Διπλή επίθεση αυτοκτονίας, που αποδίδεται σε δύο γυναίκες καμικάζι στο μετρό της Μόσχας. Σαράντα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

- 9 Σεπτεμβρίου 2010: Από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Βλαντικαφκάζ της Βόρειας Οσετίας τραυματίζονται θανάσιμα 17 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: