Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ο χιονιάς «βραχυκυκλώνει» την Ευρώπη

Το χιόνι και η παγωνιά προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες σε όλη τη βόρεια Ευρώπη για τρίτη ημέρα, με συνέπεια χιλιάδες ταξιδιώτες να έχουν παγιδευτεί σε αεροδρόμια και σταθμούς τρένων, ενώ δυσκολίες υπάρχουν και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, σε μία περίοδο που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Η σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει τα ήδη σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.


Περισσότερες από 1.000 πτήσεις στα γερμανικά αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου, ακυρώθηκαν και...

...ακόμα περισσότερες πραγματοποιούνται με καθυστερήσεις, καθώς σχεδόν όλη η Γερμανία έχει καλυφθεί από χιόνι.

Οι αεροπορικές εταιρείες συνιστούν στους επιβάτες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τις μετακινήσεις τους, όπως τα τρένα, αφού οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και δεν αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση στα αεροδρόμια. Η εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων, Deutsche Bahn, που προσπαθεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, κάλεσε τους επιβάτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο οι Γερμανοί, που έχουν συνηθίσει να πραγματοποιούνται στην ώρα τους τα σιδηροδρομικά δρομολόγια και οι πτήσεις αεροσκαφών, βρίσκονται σήμερα στη δυσάρεστη θέση να περιμένουν επί ώρες σε παγωμένους σταθμούς και ασφυκτικά γεμάτα αεροδρόμια.

Στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων στους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ατυχήματα, που θα επιβάρυναν την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων.

Ανάλογο μέτρο έλαβαν και οι βελγικές αρχές, για να κρατήσουν ανοικτούς τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στους βελγικούς δρόμους είναι ότι στην ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, στη Βαλονία, δημιουργήθηκαν μποτιλιαρίσματα που είχαν συνολικό μήκος 600 χιλιομέτρων.

Στη Βρετανία, η αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις πτήσεις και προειδοποίησε για κλιμάκωση των προβλημάτων διότι αναμένονται περισσότερες χιονοπτώσεις.

Το Σαββατοκύριακο, ύστερα από μία σφοδρή χιονοθύελλα λειτουργούσε μόνον ο ένας από τους δύο διαδρόμους στο αεροδρόμιο Χίθροου, το πλέον πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο στον κόσμο. Αυτό είχε ως συνέπεια να καθηλωθούν τα περισσότερα αεροσκάφη και να παγιδευτούν δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες.

Τα υπόλοιπα βρετανικά αεροδρόμια είναι ανοικτά, αλλά υπάρχουν προβλήματα με ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων. Πάντως η αεροπορική εταιρεία Air Canada ανακοινωσε ότι ακυρώνει τις δύο πτήσεις προς το Χίθροου, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να εγγυηθεί στους επιβάτες ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Σκεπασμένη από το χιόνι είναι η βόρεια Γαλλία, όπου υπάρχουν προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, σε μία περίοδο μάλιστα που αρκετοί Παριζιάνοι μετακινούνται για να αρχίσουν τις διακοπές τους.

Ο γαλλικός στρατός έχει τοποθετήσει θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι, για να απεγκλωβίζουν οχήματα που έχουν ακινητοποιηθεί, ώστε να μην μποτιλιάρονται οι δρόμοι.

Οι πτήσεις αεροσκαφών στα δύο παρισινά αεροδρόμια γίνονται με σοβαρά προβλήματα, καθώς για λίγες ώρες έκλεισε το αεροδρόμιο Ορλί, ενώ στο Σαρλ Ντε Γκολ έχουν σχηματισθεί ουρές από ταξιδιώτες που περιμένουν μήπως εκτελεσθεί η πτήση τους.

Μετ’ εμποδίων γίνονται επίσης τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Παρισιού, Λονδίνου και Βρυξελλών, στη γραμμή Eurostar, διότι οι αμαξοστοιχίες έχουν αυστηρά όρια ταχύτητας για να αποφευχθούν ατυχήματα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη πουληθεί όλα τα εισιτήρια στις αμαξοστοιχίες που έχουν προγραμματισμένα δρομολόγια μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου.

Στην Ολλανδία, τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στους δρόμους, λόγω του παγετού, γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να ορίσουν ως ανώτατο όριο ταχύτητας στους περισσότερους δρόμους, τα 50 χιλιόμετρα. Σε αρκετά σημεία του ολλανδικού οδικού δικτύου έχουν γίνει ατυχήματα, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κυκλοφορία.

Στην Πολωνία, που δοκιμάζεται σκληρά από τον χιονιά, έξι άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στους παγωμένους δρόμους χθες το βράδυ, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων του τελευταίου μήνα στους 114. Στην πρωτεύουσα Βαρσοβία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά το αεροδρόμιο λειτουργεί, παρόλο που δέχεται λίγους επιβάτες, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων στη δυτική Ευρώπη.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας τις προσεχείς ημέρες, για να επιστρέψουν οι πολικές θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: