Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Λονδίνο: Συνεχίζονται δυναμικά οι διαμαρτυρίες των φοιτητών

Με νέες μαχητικές διαδηλώσεις απάντησαν την Πέμπτη οι Βρετανοί φοιτητές στα σχέδια της κυβέρνησης να τριπλασιάσει τις τιμές των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ, ωστόσο, κάποια μέλη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού- αναμένεται να το καταψηφίσουν ή να απέχουν από την ψηφοφορία.


Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στο κεντρικό Λονδίνο μεταξύ της αστυνομίας και των φοιτητών που διαδηλώνουν κατά της αύξησης των...

...διδάκτρων των πανεπιστημίων, την ώρα που ξεκινούσε στο βρετανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για το θέμα.

Κοντά στο κοινοβούλιο οι φοιτητές προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν χτυπώντας τους διαδηλωτές με γκλομπ.

Διαδηλώσεις διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας. Εξάλλου οι αστυνομικές αρχές προειδοποίησαν κατά της επανάληψης βίαιων επεισοδίων όπως αυτά που σημειώθηκαν στις προηγούμενες διαδηλώσεις, ενώ οι διοργανωτές υποσχέθηκαν ένα ειρηνικό κίνημα.


Σύμφωνα με το εθνικό συνδικάτο των φοιτητών περίπου 20.000 άνθρωποι παίρνουν μέρος στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ από το κοινοβούλιο, όμως κάποια μέλη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που παίρνουν μέρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας, αναμένεται να το καταψηφίσουν ή να απέχουν από την ψηφοφορία, ενώ και ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος πρόκειται να ταχθούν κατά του νομοσχεδίου.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι αυτοί που έχουν βρεθεί κυρίως στο στόχαστρο των φοιτητών γιατί προεκλογικά είχαν δεσμευθεί ότι ήταν αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων, ενώ δήλωναν ότι θα τα μείωναν σταδιακά τα επόμενα έξι χρόνια.

Η κυβέρνηση πάντως ισχυρίζεται ότι η αύξηση αυτή είναι αναγκαία για να μπορέσει να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ οι επικριτές του σχεδίου ότι θα αποτρέπει τους λιγότερο εύπορους μαθητές από το να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο

Τις τελευταίες εβδομάδες φοιτητές αλλά και μαθητές έχουν προχωρήσει σε σειρά διαδηλώσεων, κατά τις οποίες υπήρξαν εκατοντάδες συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: