Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη

Το χιόνι και οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε περιοχές της δυτικής Ευρώπης έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στη Βαρσοβία. Τα θύματα ήταν άντρες, ηλικίας από 33 έως 72 ετών. Σοβαρά είναι τα προβλήματα, ακόμη, που έχουν δημιουργηθεί στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μετακινήσεις.


Οι άσχημες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τα τρένα της «Eurostar» να μειώσουν τις ταχύτητές τους στη Βρετανία και στη βόρεια Γαλλία, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις περίπου 30 λεπτών.

Την ίδια ώρα,...

...το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ παραμένει κλειστό, ενώ ακυρώθηκαν έξι δρομολόγια ανάμεσα σε Λονδίνο-Παρίσι και Λονδίνο-Βρυξέλλες. Πτήσεις ακυρώθηκαν και από το London City Airport. Το Γκάτγουικ έκλεισε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στις 00.30, όπως και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου.

Ακόμη, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου του Κουαντρέν αναφέρουν πως το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον έως τις 18.00 (τοπική ώρα). Οι πτήσεις έχουν διακοπεί από το απόγευμα της Τρίτης, επειδή την περιοχή καλύπτει ομίχλη και ένα παχύ στρώμα χιονιού.

Περίπου 100 επιβάτες έχουν βρει καταφύγιο στο εν λόγω αεροδρόμιο, ενώ 300 άλλοι πέρασαν τη νύχτα σε καταλύματα της πολιτικής προστασίας, καθώς δεν υπάρχουν ταξί, λεωφορεία και τρένα ούτε διαθέσιμα δωμάτια στα ξενοδοχεία.

Κλειστό και το αεροδρόμιο της Γενεύης, αφού είχε την Τρίτη 20 εκατοστά χιόνι και την Τετάρτη, το ύψος του αναμενόταν ότι θα φτάσει τα 15.

Στην Οβέρν, επιπλέον, περίπου 40 άνθρωποι παγιδεύτηκαν για ώρες στα αυτοκίνητά τους και απεγκλωβίστηκαν από δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Στη νότια Αγγλία, 400 φορτηγά έχουν αποκλειστεί σε αυτοκινητόδρομο εξαιτίας του πάγου, ενώ εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά. Το σιδηροδρομικό δίκτυο αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα. Χιλιάδες άνθρωποι που μεταβαίνουν καθημερινά με τρένο στο Λονδίνο για να εργαστούν, δεν κατάφεραν να μετακινηθούν.

Στη Γερμανία, έγινε εκχιονισμός στους διαδρόμους των περισσοτέρων αεροδρομίων της, με αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργήσουν. Όμως, οι ισχυροί άνεμοι ανάγκασαν τους υπεύθυνους να κλείνουν κατά διαστήματα έναν από τους τρεις διαδρόμους του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης. Τουλάχιστον 22 αφίξεις και 17 αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο ματαιώθηκαν, εξαιτίας των αναστατώσεων που προκάλεσε η κακοκαιρία αλλού.

Οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν, επίσης, μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία σε περιοχές της κεντροανατολικής Γαλλίας, ειδικά στην κοιλάδα του Ροδανού, όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

Τα χιόνια έπληξαν ακόμη το Μιλάνο και τη Λομβαρδία, προκαλώντας καθυστερήσεις στην κίνηση των αυτοκινήτων στην πόλη, αλλά και στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιταλικών Αυτοκινητόδρομων, οι χιονοπτώσεις δεν έχουν αποκλείσει προς το παρόν τους δρόμους: σε 1.500 οδικές αρτηρίες η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: