Ακουστε μας!

Σε περίπτωση που δεν μας ακούτε πατήστε εδώ

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Στο top 3 των θερμότερων ετών το 2010

Ως ο δεύτερος πιο θερμός χρόνος από το 1850 θεωρείται το 2010, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν οι θερμότεροι στην ιστορία και οι δεύτεροι πιο ζεστοί με βάση τα στοιχεία των βρετανών μετεωρολόγων.

Μέχρι σήμερα, ο πιο ζεστός χρόνος θεωρείται το ...
1998 (σύμφωνα με τη NASA ήταν το 2005), όταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξήθηκαν εξαιτίας ενός ισχυρού ρεύματος «Ελ Νίνιο», το οποίο θερμαίνει τον Ειρηνικό ωκεανό και ασκεί αλυσιδωτές επιδράσεις στο κλίμα του πλανήτη.

Φέτος το «Ελ Νίνιο» ήταν λιγότερο ισχυρό, ενώ παράλληλα υπήρξε η επίδραση του ψυχρού ρεύματος «Λα Νίνια». Έτσι, οι επιστήμονες ανέμεναν ότι οι μέσες θερμοκρασίες του 2010 θα ήταν χαμηλότερες από το εκείνες του 1998, κάτι όμως που δεν έγινε.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις (και με πιθανό κάποιο στατιστικό λάθος), τα δύο χρόνια διεκδικούν με ίσους όρους τον τίτλο του πιο θερμού έτους της Γης. Στην πρόβλεψή του που θα δημοσιεύσει στις 2 Δεκεμβρίου ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στη Γενεύη, θα προβλέπει ότι το 2010 θα είναι σίγουρα μέσα στην τριάδα των πιο θερμών ετών στην ιστορία.

Το 2010 η θερμοκρασία είναι περίπου μισό βαθμό (0,5) Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990 και απομένουν δύο ακόμα μήνες στοιχείων για να διαμορφωθεί η τελική εικόνα για φέτος. Εξάλλου, η τελευταία δεκαετία 2000-2009 συνολικά υπήρξε η πιο ζεστή στην ιστορία.

Διάσταση απόψεων

Πάντως, σκεπτικιστές που αμφισβητούν τη σοβαρότητα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και τείνουν να αποδίδουν την άνοδο της θερμοκρασίας σε φυσικά αίτια, υποστηρίζουν ότι οι θερμοκρασίες έχουν σταθεροποιηθεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία συμφωνεί ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά επιμένει ότι αυτό οφείλεται σε φυσικά αίτια και όχι επειδή έχει σταματήσει η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους κλιματολόγους, θα έχει ως συνέπεια περισσότερες πλημμύρες, πιο πολλούς καύσωνες και αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Η διεθνής κοινότητα προσδοκά πρόοδο στη νέα σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που θα αρχίσει σε λίγες μέρες στην Κανκούν του Μεξικού, όμως η αποτυχία της προηγούμενης συνόδου της Κοπεγχάγης μάλλον δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για κάποια νέα δεσμευτική διεθνή συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: